Καταφύγιο και κιβωτός

Η καταγωγή και εξέλιξη του ανθρώπου

Ως εξέλιξη του Ανθρώπου ορίζεται η μακραίωνη διαδικασία της εμφάνισης, συνεχούς προσαρμογής στο περιβάλλον και εξαφάνισης των πολλών και διαφορετικών ειδών που ανήκουν στο ανθρώπινο γένος. Τα φυσικά και συμπεριφορικά γνωρίσματα που μοιράζονται όλοι οι σύγχρονοι άνθρωποι εξελίχθηκαν μέσα σε διάστημα 6 περίπου εκατομμυρίων ετών, κατά την διάρκεια των οποίων έζησαν τα διαφορετικά είδη του γένους Homo και οι άμεσοι πρόγονοί του. Ο διποδισμός, η ικανότητα δηλαδή του ανθρώπου να στέκεται και να κινείται στα δύο πόδια, αποτελεί ένα από τα κυριότερα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το ανθρώπινο γένος (Homo) και εμφανίστηκε στους προγόνους του πριν από περίπου 6 εκατομμύρια χρόνια. Άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά του Ανθρώπου, όπως ο μεγάλος και εξελιγμένος εγκέφαλος, η ικανότητα δημιουργίας και χρήσης εργαλείων και η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω της γλώσσας, εξελίχθηκαν πιο πρόσφατα. Επιπλέον, εξελιγμένα χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα οι πολύπλοκες νοητικές ικανότητες, η δυνατότητα συμβολισμού, η δημιουργία τέχνης και η κοινωνική και πολιτισμική πολυπλοκότητα και ποικιλομορφία, εμφανίστηκαν και εξελίχθηκαν περίπου κατά τα τελευταία 40.000 χρόνια.

Ο άνθρωπος και η οικογένεια στην οποία ανήκει (Ανθρωπίδες – Hominidae), εμφανίστηκαν στην Αφρική, όπου και έλαβε χώρα το μεγαλύτερο μέρος της εξελικτικής τους διαδικασίας. Οι πρώιμοι άνθρωποι μετανάστευσαν για πρώτη φορά εκτός Αφρικής, προς την Ασία πιθανόν μεταξύ 2 και 1,8 εκατομμυρίων ετών πριν. Σύμφωνα με τα έως τώρα αρχαιολογικά και ανθρωπολογικά δεδομένα, στην Ευρωπαϊκή ήπειρο έφτασαν λίγο αργότερα, περί τα 1,5 εκατομμύρια έτη. Πιο πρόσφατα, ο Σύγχρονος Άνθρωπος (Homo sapiens) αποίκησε πολλά ακόμη μέρη του πλανήτη. Για παράδειγμα, οι πρώτοι άνθρωποι έφτασαν στην Αυστραλία πριν από περίπου 60.000 χρόνια και στην Αμερική πριν από περίπου 14.000 χρόνια.

Ο άνθρωπος στην Ευρώπη και στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα, ο άνθρωπος μετά την έξοδό του από την Αφρική είχε φτάσει προ των πυλών της Ευρώπης, στην περιοχή του Καυκάσου και συγκεκριμένα της Γεωργίας, πριν από περίπου 1,8 εκατομμύρια χρόνια. Η παρουσία του στην ευρωπαϊκή ήπειρο ωστόσο τεκμηριώνεται αργότερα, περίπου πριν από 1,5 εκατομμύρια χρόνια. Ως πιθανότερη οδός μετακίνησης των πρώιμων ανθρώπων από την Αφρική προς την Ευρώπη θεωρείται ο «διάδρομος» της Εγγύς Ανατολής. Εάν δεχτούμε ότι, κατά τη πορεία του αυτή ο άνθρωπος πέρασε νότια του Εύξεινου Πόντου, τότε η Ελλάδα, και ειδικότερα η Θράκη και η Μακεδονία, θα ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές περιοχές που κατοικήθηκαν. Σε κάθε περίπτωση, η ηλικία των μέχρι σήμερα γνωστών ευρημάτων πλησιάζει ή και ξεπερνά το μισό εκατομμύριο χρόνια. Τέτοια ευρήματα έχουν έρθει στο φως στο Σπήλαιο Πετραλώνων, στην υπαίθρια αρχαιολογική θέση «Ροδαφνίδια» στη Λέσβο και στην υπαίθρια αρχαιολογική θέση «Μαραθούσα 1» στη λεκάνη της Μεγαλόπολης, στην Πελοπόννησο.

Βιογεωγραφία του ανθρώπου

Παρακαλώ περιμένετε ενώ το αντικείμενο καταφορτώνεται.
ΑΡΧΗ