Ο παλαιολιθικός άνθρωπος χρησιμοποιούσε εργαλεία κατασκευασμένα από λίθο αλλά και οργανικής προέλευσης υλικά, όπως ξύλο, οστό και κέρατο ζώων, κυρίως για να εξασφαλίσει και να επεξεργαστεί την τροφή του. Τα λίθινα εργαλεία (τέχνεργα), αν και αντιπροσωπεύουν μικρό μόνο μέρος των αντικειμένων που κατασκεύαζε και χρησιμοποιούσε ο παλαιολιθικός άνθρωπος, εντούτοις αποτελούν τα κυριότερα κατάλοιπα της Παλαιολιθικής Εποχής που έχουν διατηρηθεί έως σήμερα. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, και κυρίως σε θέσεις των αρχαιότερων περιόδων, όπως το Σπήλαιο Πετραλώνων, είναι τα μοναδικά που έχουν σωθεί. Αποτελούν, συνεπώς, τα κυριότερα ευρήματα που διαθέτει η έρευνα προκειμένου να μελετήσει τον υλικό πολιτισμό των παλαιολιθικών ανθρώπων και τα μοναδικά τα οποία μας επιτρέπουν να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της τεχνολογίας σε όλη τη διάρκεια της Παλαιολιθικής Εποχής.
Στο Σπήλαιο Πετραλώνων βρέθηκαν μόνο λίθινα εργαλεία, κατασκευασμένα κυρίως από χαλαζία και βωξίτη και σπανιότερα από πυριτόλιθο, οι φυσικές εμφανίσεις των οποίων εντοπίζονται μερικά χιλιόμετρα μακριά από το σπήλαιο. Η πλειονότητά τους ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια της ανασκαφής στη θέση «Τομή Β», κατά τα έτη 2019–2020. Τα εργαλεία αυτά χρησιμοποιούνταν κυρίως για την επεξεργασία της τροφής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, κατακερματισμένα οστά ζώων που βρέθηκαν κοντά ή δίπλα στα λίθινα εργαλεία φέρουν εμφανή ίχνη κοπής και θραύσης, ως αποτέλεσμα της σφαγής και του τεμαχισμού των ζώων από τον άνθρωπο, με τη χρήση των εργαλείων αυτών.
Χαλαζίας: Ορυκτό που αποτελείται από κρυστάλλους διοξειδίου του πυριτίου (SiO2). Έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για την κατασκευή λίθινων τεχνέργων, λόγω της μεγάλης σκληρότητητάς του.
Βωξίτης: Πέτρωμα πλούσιο σε ορυκτά του αργιλίου και του σιδήρου. Έχει αποτελέσει πρώτη ύλη για την κατασκευή λίθινων τεχνέργων.